Landsbyhistorier.dk

Den magiske sten

Stadig sker det, som det har gjort i mange hundrede år at ægtefolk af en eller anden årsag har meget vanskeligt ved – eller slet ikke kan få børn sammen. Heldigvis findes der nu i mange tilfælde råd derfor på grund af lægernes viden om dette problem, men gennem mange århundreder og op til vor tid var der helt andre metoder, der blev taget i brug end lige netop råd hos lægerne, måske endda med et lige så godt resultat. De ”behandlingsmetoder” man benyttede sig af blev givet fra mund til mund, og nogle af disse var kun kendt af kvinderne og kom under alle omstændigheder på grund af deres karakter ikke for mænds ører.

Et af dem, for der var uden tvivl flere, gik ud på at konen/pigen skulle finde en lille sten på størrelse af en kastanje med en skålformet fordybning. Stenen skulle lægges i en lomme på forklædet eller et andet beklædningsstykke, hvor hun i al ubemærkethed skulle masserer i stenens hulning med en af sine fingre, samtidig med hun brændende ønskede sig frugtsommelig med en anden mand – af eget valg. Herefter ville hun og han få lejlighed til at mødes, med dette for hende eneste formål. Den første gang hun mærkede liv, skulle hun så lægge stenen indenfor kirkegårdsdiget, derefter ville stenes magi ophøre. Dog ikke på hvilken som helst kirkegård, men hvor der fandtes en eller flere kampesten med sol eller skålmærker, såkaldte helleristninger, der blev tolket som frugtbarhedssymboler, og allerbedst på en kirkegård hvor der også var en gammel gravhøj.

Som bekendt rummer Solbjerg kirkegård alle delene, og her er denne mulighed sikkert blevet benyttet. Der er fundet mere end en halv hundrede af netop disse sten her, og der dukker til stadighed sten af kastanje størrelse op af den form også hvor der ikke skulle være sten af den størrelse. Stenene har netop disse hulninger, lignende de føromtalte helleristninger, som måske er/var regnet for virksomme frugtbarhedssymboler.

Denne ret så usædvanlige løsning mod barnløshed, er for år tilbage fortalt af en gammel kone på egnen.

At der er fundet et stort antal af disse sten netop her kan tyde på denne metode har været flittigt brugt førhen at dømme efter antallet, og hvem ved – måske bliver den også brugt den dag i dag. Noget tyder på det.

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.