Malvinas julehjerter
MALVINA CECILIE GEORGETTE PEDERSEN, født 1878 i landsbyen Nørre Søby, Fyn. (Nørre Søby ligger Mellem Odense og Faaborg). Datter af musiker Mads Pedersen, kaldet “Mads Pæsen”, Nørre Søby (på Radbyvej).
Disse imponerende navne fik hun efter baronessen på Søbysøgaard: Malvina Cecilie Georgette de Falsen, født 1849, gift med Frederik Herman Christian de Falsen-Zytphen-Adeler. Ved Malvina`s dåb 1878, var mormoderen Zidsel kammerjomfru på Søbysøgaard, Nørre Søby. Man forlangte/tilbød/tillod, at Zidsel`s barnebarn blev opkaldt efter baronessen. Malvina blev siden gift med mejeribestyrer Niels Peder Christoffersen. De boede Nørre Søby mejeri. Da Malvina`s mand døde, kom hun til at bo hos en af sine døtre i Nørre Søby.
Julehjerter
Julen og julehjerter var alt for Malvina. Tankevækkende er det, at hun blev begravet netop den 23.december (1969 – 91 år gammel).
Uddrag af fortællinger fra Aase Reffstrup – Lokalarkivet, 1987
I mange, mange år flettede Malvina hjertekurve/julehjerter. Hun delte rundhåndet ud af dem til børn og forenings-juletræer.
Da Aase Reffstrup, lokalarkivet, i en periode, rejste med sin familie til udlandet (Norge og USA), sendte Malvina gennem Aase R.`s mor mange, mange hjertekurve o.a. julepynt til dem i udlandet, pynt som de glædede sig over derude. Aase R. har haft det meste af det med hjem igen. Noget blev derude, idet gamle danskere kunne blive helt fugtige i øjnene, når de så pynten, så Malvina`s hjertekurve hænger også på juletræer i det udenlandske.
En jul da Aase R. gemte pynten væk, kom hun til at tænke på, hvor mange jul`er hun efterhånden havde haft dem, og hvor mange mon var bevaret i byen Nørre Søby. Resultatet var, at man næste år til menighedsrådets adventsmøde i begyndelsen af december 1988 pyntede “Malvina`s juletræ”. De havde virkelig fået mange julehjerter samlet ind, gennem en “efterlysning” i sognebladet. De havde vel omk. 120, og man ved, at der var mange rundt omkring, for det hæges om dem. Det var morsomt, også at det var blevet en tradition. Arkivet havde nu pyntet “Malvina`s juletræ” 5 gange.
Kunsten at flette hjertekurve/julehjerter havde Malvina muligvis lært på slottet Søbysøgaard, hvor hun som barn blev inviteret til julefest i riddersalen. Da Aase R. i 1982 gemte pynten væk, vandrede tankerne, hvor hun bla. tænkte: Hvor meget julepynt mon der ligger rundt omkring, som rummer en historie ? Hvor mange julehjerter af Malvina`s eksisterer endnu ? Det blev begyndelsen til en udstilling i 1983, ved det årlige Adventsmøde, arrangeret af menighedsrådet, begyndende med en musik-gudstjeneste i kirken, og derefter sammenkomst i forsamlingshuset. Her pyntede Aase R. for første gang “Malvina`s juletræ” – udelukkende med Malvina`s pynt. Aase R. fik 25 julehjerter af en slægtning til Malvina, 40 fra en anden, selv havde hun 55.
“Aase R.`s mor havde nogle – bl.a. nogle helt specielt lavet (ikke så store) nogle som Malvina flettede og sendte til Aase`s mor, da hun lå på hospital i 1953, og det så ud som om hun ikke kom hjem til jul. Hjerterne passede til et lille træ på bordet – en sød tanke”.
Det blev en succes, og siden har Menighedsrådet bedt om, at få Malvina`s juletræ pyntet hvert år, så det var i 1987 altså 5 gang, man gjorde det, man havde det år 155 hjerter på.
Aase R. opfordrede folk til ikke at kassere, hvad de måtte have liggende af disse hjerter, selv om de var krøllede, de kunne sagtens glattes. Desuden var een af grundene til, at så mange hjerter har overlevet, dels at de er skattet højt i familierne, dels at Malvina lavede dem, ikke med papirhank, men af rødt bomuldsgarn. De svinger friere på træet og rives ikke så let.
I december 1992, første søndag i Advent pyntede Aase R. for 10 gang “Malvina`s juletræ” – et træ helt til loftet i forsamlingshuset, arkivet havde i 1992 ca. 400 julehjerter fra Malvina`s hånd. -Utroligt.
I december, 2004. Juleoplevelser i Nørre Søby har givet forbindelse til Søbysøgaard; Mon ikke sognets første juletræ har været pyntet der ? Så har skikken bredt sig til andre hjem i Nørre Søby, specielt til de familier som havde arbejdsmæssig tilknytning til familien på slottet Søbysøgaard. Når der nævnes navnet Malvina født 1878, vil der ringe en klokke for mange “Søbynitter”, ældre og knap så ældre. Igennem mange år har lokalarkivet i Nørre Søby, ved Adventsmødet i forsamlingshuset hædret mindet om Malvina og hendes hjertekurve/julehjerter, ved at pynte “Malvina`s juletræ med de mange flettede hjerter, som i tidens løb er afleveret til arkivet. Man har 300-400 stk.
Malvina lærte kunsten af sin bedstemor Zidsel som var kammerjomfru på Søbysøgård hos baronessen. “Bedstemoderen Zidsel blev gift med kusken på Søbysøgaard, Hans Peder Pedersen Fløjborg, født 1827 Horne, Fyn”.
Malvina var hvert år som barn inviteret til juletræ på slottet Søbysøgaard – Lillejuleaften. Et meget stort juletræ var pyntet i riddersalen med bl.a. hjertekurve/julehjerter. Gaverne lå ikke under juletræet, men på borde langs væggene. Hvert af familiens børn havde eget bord, og der var også en gave til Zidsels barnebarn -lille Malvina.
En af Malvina`s to døtre fortalte, at hendes mor, alt den tid hun kunne huske, havde flettet julekurve, og mange børn i Nørre Søby – igennem årerne har flettet julehjerter hos Malvina. Malvina flettede julehjerter bl.a. også til juletræet i forsamlingshuset.
I november/december, 1997 blev Carl Nielsens barndomshjem, Nr. Lyndelse pyntet – bl.a. var også alle vinduer i huset pyntet med Malvina`s julehjerter.
I december, 2006 var der jul i Carl Nielsen`s barndomshjem, Nr. Lyndelse. Carl Nielsen`s barndomshjem i Nr. Lyndelse lukkede op uden for sæson`en – en enkelt dag. Aase R. fra lokalarkivet i Nørre Søby, fortalte bl.a. om hvordan den lokale Malvina, Nørre Søby, flettede julehjerter.
Malvina var datter af musiker Mads Pedersen, der ofte spillede til fest med Carl Nielsen`s far Niels Maler, og siden også med Carl Nielsen selv.
Malvina`s julehjerter prydede bl.a. i mange år også det store juletræ i riddersalen på Søbysøgaard.
Ovennævnte er indsendt af et oldebarn til MALVINA, selvfølgelig med tilladelse af Aase Reffstrup, Lokalarkivet Nørre Søby.
Skriv en kommentar
Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?Så send gerne dine kommentarer!