Landsbyhistorier.dk

Fastelavnsfesterne i Ledøje har gamle traditioner

Bylauget opbevarer en bog, hvor alle fastelavnsfesterne er beskrevet og regnskabsført fra 1948. – Her kommer et kik i bogen :

I årene frem til 1960, hvor Ledøje-Smørum fik en centralskole, arrangerede de unge elever både fastelavnsfest og eksamensfest i Ledøje. Fastelavnsfesten gav overskud, og det blev brugt til at holde eksamensfesten senere på foråret.

Den gang som i dag rasledes penge, men også æg, ind til festen ved “fastelavnsløbning” . Hovedparten af æggene blev brugt til pålæg ved festen, de øvrige solgte man. Til festen var der også indtægt på salg af sodavand. Selve festen begyndte kl. 16 med tøndeslagning og derefter sanglege indtil spisningen kl. 18.30. Så kom spillemanden og dansen begyndte, der var pause, hvor der serveredes kakao og derefter fortsatte ballet til midnat.

I bogen kan man for hvert år læse, hvem der slog tønden ned; den som slog tønden ned valgte en kattedronning og katteparret åbnede senere på aftenen ballet med en brudevals. Man kan også læse, hvem der blev præmieret for bedste maskering; i 1952 fik de to udvalgte piger hver en pose bolsher, de var klædt ud som hyrdinde og cowboy.

Af regnskaberne kan man se, hvor der blev købt ind og hvad de enkelte varer kostede på den tid; de første år havde Købmand Klinke faste kunder til Fastelavn.

I 1970´erne begyndte festerne at tage lidt mere forskellig form. På denne tid blev der serveret pølser til festen, og musikken blev nogle år spillet af bands med udenlandske navne som “The More” og “The Torpedo express”

I 1977 var der fest for de små op til 12 år om eftermiddagen og fest for de 13-20 årige om aftenen, hvor musikken blev leveret af “The Torpedo Express”. Arrangørerne skriver bl.a. : “Der blev drukket øl og spiritus, og der var kun et par stykker, der blev fulde, ellers havde vi det meget godt. Peter ville have festen færdig kl. 23.00. Trods mange protester blev der lukket, og vi begyndte at rydde op.”

I 1980’erne ændredes festerne yderligere, man begyndte festen tidligt på eftermiddagen og sluttede ved 17tiden – omtrent som i dag, hvor det stadig er Ledøje-børn, der går i 7. klasse på Søagerskolen, som arrangerer.

De fine regnskaber for fastelavnsfesterne blev revideret af lærer F. Hermansen fra Lille Smørum frem til 1974, da gav han opgaven og bogen videre til den daværende Ledøje Borger og Grundejerforening (nu Ledøje Bylaug).

(Kilde: www.ledoejebylaug.dk)

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.