Banevogteren ved overkørslen ved Søholtvej
Dette er en historie, jeg har fået fortalt af et familiemedlem af banevogteren og hans familie, der har boet i huset ved overkørslen. Jeg selv er tilflytter og har boet i den tidligere tjenestebolig siden 1996.
Huset er opført i år 1900 af det tidligere “Lolland/Falsters Jernbaneselskab”. Hvor længe der tidligere har været overkørsel på dette sted er der foreløbig ingen historier om. Jernbanen fra Maribo til Rødby blev jo bygget og indviet i 1874. Senere blev den videreført til Rødbyhavn.
Denne banevogterfamilie historien handler om flyttede ind i huset i 1916. På husets ene side ud mod sporet var der bygget et lille apsis, hvor der på taget var monteret en stor og tung bronzeklokke. Når denne klokke gav lyd fra sig, den var fjernstyret fra stationen i Maribo, var det tegn til banevogteren at leddene skulle lukkes så toget kunne passere vejen uden ulykker. Det var sjovt, som lille dreng at få denne svingtur da leddene blev lukket, og at man fik dampen i hovedet og på benene da damplokomotivet kom forbi.
Der var etableret et trinbræt som toget standsede ved. Selvet huset er ikke mere end på små 70 kvm boligareal, indrettet med en dagligstue og køkken ud i et og et brændekomfur som man også varmede sig ved. Et soveværelse, og et lille forrådskammer som senere er blevet ombygget til toilet. Der var en hønsestige til et værelse ovenpå, hvor banevogterparrets børn havde sovepladser. Parret fik 6 børn.
Græsplæne var skam ikke noget man havde i haven, det var ikke plads til den slags luksus. Hver en plet og hjørne var opdyrket med køkkenhave. I det ene hjørne af den 803 m2 grund var der et træskur med gammeldags das. Det blev så tømt ud over afgrøderne.. rent genbrug. Kloakafløb blev først etableret meget senere. Der var grøfter langs vejen med afløb fra køkkenvasken. Banevogterfamilien boede i huset til 1952.
Da jernbaneselskabet blev lukket og gendannet til Lollandsbanen og overkørslen blev automatiseret, forsvandt banevogterfunktionen og huset blev solgt til privatpersoner.
Indkøb til husholdning gjorde man hos de forbipasserende købmænd, slagtere og bagere etc. Dengang var vognene hestetrukne, og hestene var så kendt med deres salgsruter, at de vidste hvor og hvornår der skulle stoppes og der skulle handles.
Skriv en kommentar
Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?Så send gerne dine kommentarer!