Landsbyhistorier.dk

Tre nådsensår

I 1712 fødtes Elisabeth Marie Olivarius, datter af sognepræsten i Ørslev Sogn Holger Nielsen Olivarius og Elisabeth Bager. Samme år døde hendes mor. Faren giftede sig med Kirstine Malene Schmidt. I dette ægteskab fødtes der tre sønner og fire døtre, herunder Kirstine Magdalene Anna. I det første var der ud over Elisabeth Marie kun to sønner.

Kun 20 år gammel blev Elisabeth Marie gift med pastor Vitus Ovesen Guldberg, Haarslev og Ting Jellinge sogne. Han døde 22. januar 1738. De fik to børn.

Den 28. januar 1739 blev hun gift med sin afdøde mands efterfølger, en søn af den dengang kendte lærde degn i Tårnby, Jochum Halling. Han hed Magnus Halling og var kun seks år ældre end sin kone. Det var nok ikke helt tilfældigt, at de to fandt sammen. Magnus havde gået på Sorø Akademi sammen med hendes bror Christen.

Dengang havde enken ret til at blive boende i præstegården og få en del af embedets indtægter det første år efter mandens død. Derefter skulle den næste præst betale hende en nærmere fastsat pension. Det var således billigere at gifte sig med enken. Man sagde, at enken blev konserveret i kaldet.
Omkring 1659 skriver den hollandske major Johan de Bæverens i sin dagbog om “den besynderlige skik, at den nye præst skulle gifte sig med enken på Kaldet, om hun så var 70, og han kun 20 år gammel, hvis han ikke vil udbetale hende embedets halve indtægter”. Man kaldte det konserveringsprincippet.

Magnus Halling døde den 9. april 1748. Han efterlod sig to sønner. Jochum Halling (1740-1811) blev sognepræst i Saxkøbing. Den fire år yngre Vitus Halling fik et kort, men eventyrligt liv. Det startede i Trankebar. Han endte som hovedrig herremand, adelsmand og bondeplager i Vendsyssel. Døde 52 år gammel i 1796.

Nu var Elisabeth Marie blevet enke anden gang. Hun nød nådsensåret til 22. april 1749 og giftede sig med den elleve yngre Jens Munch. Han var kaldet som sognepræst til Hårslev og Ting Jellinge sogne 4. maj 1748. De havde således haft et år til at finde ud af, om de skulle giftes eller ej. De fik en datter. Han dør i 1753. Den næste præst var gift.

Ved folketællingen i 1787 boede hun på Hjultorvet i Næstved hos sin datter fra ægteskabet med pastor Munk. Hun hedder Ana og er gift med premierløjtnant Jens von Funk. De har to børn sammen. Hun dør i 1794 kun to år før Vitus, der udskiftede sit fornavn med det mere engelsk klingende William. Formentligt mens han var kaptajn og stabschef hos sir Clive i Indien. Omme i Østergade boede hendes halvsøstre, Kirstine Magdalene og ugifte Anna. Kirstine havde været gift med den tretten år ældre sognepræst ved Sct. Mortens Kirke Jacob Haagen. Det var hans andet ægteskab. Han døde i 1782 og hun i 1807.

         

 

0 replies

Skriv en kommentar

Har du kommentarer ti historien eller andres kommentarer?
Så send gerne dine kommentarer!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Modtag notifikationer via e-mail, hvis andre kommenterer på historien. Du kan også abonnere, uden at kommentere.